Multisport

Multisport är en kombination av flera olika sporter, som alla är baserade på kondition och uthållighet. Vilka sporter som ingår varierar, men vanligt är exempelvis orientering, paddling, långdistanslöpning och klättring. Även moment som inte vanligen klassas som sport förekommer. Multisport är huvudsakligen en lagtävling, där tävlandet pågår under en längre tid, i bland ända upp till tio dagar. Multisport kan ses som en utveckling av Ironman-tävlingar, som arrangerats sedan 1978. I Ironman tävlas det i simning, cykel och maratonlöpning; klassisk triathlon, men över mycket längre sträckor. Multisport begränsas inte av ”konventionella” sportformat, och skillnaden mellan olika tävlingar kan därför vara stor.

Multisport förekommer i flera olika varianter, bland annat:
Endagarstävlingar, antingen i tvåmannalag eller solo. Då denna form av multisport är den som kräver minst tid och minst förberedelse är det den som är mest populär. vanliga tävlingsmoment är paddling, mountainbikecykling och orientering. Tävlingarna pågår vanligen i fem till åtta timmar. I Sverige är Åre Extreme Challenge den största multisporttävlingen i den här klassen.

24-36-timmarstävlingar i mixade tre eller fyramannalag med minst en kvinna. Vanliga tävlingsmoment som tillkommer är ridning, simning, forspaddling med mera. I Sverige finns bland annat City Challenge, som anordnas i Stockholm.

Etapplopp kan vara upp till fyra dagar, och liknar 24-36-timmarstävlingar mycket. Men då tävlingen pågår längre ingår sovperioder.

Adventure races är extremformen av multisport. Tävlingarna pågår 6-10 dagar, med mixade fyrmannalag. Tävlingsbanorna, om man nu kan kalla dem det, är upp till hundra mil långa, vilket ställer extrema krav på logistik, navigering och uthållighet. I Sverige finns bland annat Explore Sweden, och internationellt bland annat Adventure Racing World Series med tävlingar världen över.

Multisport har funnits sedan 1980-talet, men kom till Sverige först 1997, med Åre Extreme Challenge. Åre Extreme Challenge har sedan dess anordnats 13 gånger; 2012 blir tävlingens 14:e genomförande. Dessutom finns Svenska Multisportcupen, som arrangerar tävlingar runtom i Sverige, och rankar deltagarna. Multisport ställer stora krav på deltagarna, men är samtidigt en stor upplevelse; för den som är intresserad kan en endagarstävling vara något att prova på, för att se om det verkar vara något för dig.